Hromová hora, nebo královna? Každopádně Milešovka!

České středohoří má samozřejmě svou nejvyšší horu – Milešovku. Proto se jí taktéž říká „královna Českého středohoří“. Němci jí zase říkají „hromová hora“ (německy Donnersberg) a to zcela právem, protože tento název přesně vystihuje její zvláštnost. Na Milešovce se totiž za rok odehraje nejvíce bouřek z celé České republiky. Statistika roku 2015 jich uvádí 55.

cestou na Milešovku…..

Se svými 837 m n.m. je to opravdu nepřehlédnutelný „kopeček“. A protože je ve středohoří, protože je zde nejvyšší, protože má hromovou anomálii, proto tu je i měřící základna ČHMÚ s meteorologickou observatoří Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd. Milešovka je naprosto dokonalým bodem pro sledování počasí i okolí.

Věžička a antény, skutečně nejvyšší bod Milešovky 🙂

Jak jsme již napsali, časté bouřky na Milešovce mohou být dobrodružným zážitkem při výstupu na ni, ale počítejte s tím, že se během nich uzavírá kvůli bezpečnosti rozhledna. A tak nezbyde, než počkat, až se hromy a blesky přeženou. Milešovka opravdu mraky přitahuje, lidé z okolí podle „čepice“ na vrcholu už po staletí dost přesně předpovídají příchod deště.

ve stádě ovcí jsme toho mnoho nacvakali .)

 

Za výstup na Milešovku vás na vrcholu čeká odměna. V první řadě je to skvostný výhled – vidět je Říp, Lovoš, ale také Praha, Ještěd, Krkonoše, ba i Šumava. Jen kdyby se na Milešovce neměnilo co 20 minut počasí. Chce to prostě vychytat. Na ochozu rozhledny jsou podrobné tabulky s jednotlivými orientačními body. My jsme byli odměněni hned dvakrát. V době naší návštěvy totiž probíhala ještě akce, kde nás meteorologové seznamovali s mraky, tlakovými nížemi i výšemi, starými meteorologickými přístroji atp. Bylo to opravdu zajímavé a poučné.

pomníky, památníky, umění, zdobné prvky…..o tyto věci nebude cestou nouze…

Milešovka a vznik stavby na jejím vrcholu má také svou minulost, ale tato encyklopedická data tradičně uveřejňujeme v souhrnu. My vám doporučíme vždy jen námi prozkoumanou trasu a pokud se vám poštěstí jako nám, můžete se ocitnout uprostřed nemalého stáda ovcí. Bylo to krásné, zablbli jsme si, máme mnoho fotografií, ale v rámci GDPR budou i nadále naše foto bez lidí/ s minimem lidí. Málem jsme zapomněli uvést, že cestou uvidíte i mnoho umění :), tak se chystejte…a Milešovku dejte! Pořádají se i půlnoční výšlapy na tuto horu, i ty lze najít na Internetu – jde totiž o veřejné, hromadné akce, pouze si toho moc nevyfotíte cestou :).

Shrnující informace

  • převýšení 387 m
  • délka trasy cca. 7 km
  • typ trasy okruh
  • náklady parkovné, jinak 0 Kč
  • otevřeno dle provozní doby vyhlídky/bufetu/restaurace, jinak non-stop

Doplňující informace:

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice CHKO České středohoří, Ústecký kraj se štítky , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.