Akvadukt Chřibská – poklad kousek od silnice

Připravte si baterky, dejte si něco na hlavu, a vyrazte třeba útrobami akvaduktu, který se nenápadně krčí v lese, kousek od silnice v katastru obce Chřibská. Mnozí ani neví, že tam toto dílo našich předků je.

Jeden ze vstupů do útrob akvaduktu

Vyrážíme od silnice, kde je naznačeno. Je tam takový malý plácek max. pro 3 automobily, ale pozor, je to v nepřehledné zatáčce, tak buďte dost opatrní, nebo někoho postavte na silnici, aby stoupající automobily přibrzdil a upozornil, že se tam něco děje. Pokud budete mít dost prostoru, na tomto místě se otočte předkem k silnici a vyjíždět potom budete jak po másle.

po akvaduktu se můžete i projít 🙂

Nemá cenu se zde rozepisovat o čem uvedený akvadukt vlastně je, jak a kdy sloužil, na to přeci u nás existují externí odkazy v souhrnných informacích o výletě, kde mnohem detailněji nastudujete veškeré informace (pokud máte zájem) o tomto vodním díle. My jsme tu od toho, abychom vám dali tip a poradili.

toto je již výpusť (výlez) z akvaduktu

Takže mějte nabité mobily, vezměte si čelovky (svítilny) a až půjdete z námi doporučovaného „parkoviště“, koukejte se důkladně pod nohy. V zemi jsou totiž díry, které by vás okamžitě přenesly do útrob akvaduktu a ještě by to moc bolelo. Takže pozor!

Když ujdete od automobilu úctyhodných 250 m, můžete čelovky rozsvítit, a hups do díry. Naladit přiměřené ISO (citlivost filmu) vůči tmě/světlu, dle toho jak prostor osvětlujete a můžete se projít útrobami. Stejně tak i vyfotit přemostění a podivovat se nad tím, co naši předci dokázali.

Shrnující informace

  • převýšení 10 m
  • délka trasy cca. 0,7 km
  • typ trasy okruh
  • náklady vstupné 0 Kč
  • otevřeno non-stop

Doplňující informace:

Jak jsme již avizovali, na těchto stránkách naleznete jen skromně fotografií. Další publikujeme na našem Instagram účtě, případná videa na YouTube kanále. Staňte se našimi sledujícími (Instagram) nebo odběrateli (YouTube) a již vám nic z míst, která jsme navštívili, neunikne. S námi budete vždy v obraze.

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice CHKO Lužické hory, Kousek od silnice, NP České Švýcarsko, Ústecký kraj se štítky , , , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.