Příchovice a s ní rozhledna Štěpánka a J. Cimrman

Dnes se podíváme do Libereckého kraje a na TOP 5 rozhlednu, tj. Štěpánku. A náš výlet zakončíme procházkou po lesoparku s muzeem Járy (da) Cimrmana a jeho doby.

Rozcestník v obci Příchovice

Svůj výlet započneme na parkovišti u památného stromu Klen v Příchovicích. Z něj se vypravíme k bývalému lomu a expozici lehkého opevnění Na pomezí. Po prohlídce se vydáme ke studánce čímž obkroužíme vrch Hvězda až dorazíme k občerstvovně u paty vrchu. Normálně jde o turistickou chatu bez možnosti občerstvení, ale my měli štěstí, že jsme zde byli v době konání akce, takže jídlo i pití bylo k dispozici i pro náhodně příchozí (více v souhrnných informacích). Pokud se vám také zadaří, bude záležet na vás, zda se pouze napijete nebo i něco slupnete před výstupem na vršek.

kontroverzní a trošku tajuplný nacistický pomník

Když vystoupáte na vrchol, otevře se vám výhled opravdu do široka. Budete se dívat jak na Krkonoše, tak na Jizerské hory a dokonce i do vnitrozemí. Pohledy po okolí jsou opravdu výjímečné. To vše korunuje možnost vše pozorovat z rozhledny Štěpánka, která je tradičně hodnocena jako nejhezčí rozhledna a umisťuje se mezi první pěticí rozhleden (je tam i ta Krásenská, o které jsme již psali).

navigační cedule v lesoparku

U rozhledny naleznete i kříž, který má velmi pohnutý osud, o čemž si budete moci přečíst ve shrnujících informacích. Nic naplat, po Staré silnici se vrátíme do Příchovic, abychom navštívili lesopark s muzeem Cimrmanovy doby, Cimrmanovou expozicí a jiných zajímavostí. Lesopark má mimochodem svou vlastní rozhlednu, a je samozřejmě koncipován jako rodinný park. Takže zde najdou vyžití nejen dospělí, ale i děti.

Shrnující informace:

  • převýšení 189 m
  • délka trasy cca. 7 km
  • typ trasy je okruh
  • náklady 0 Kč, vstup na rozhlednu Štěpánku je zpoplatněn
  • otevřeno na trase non-stop

Doplňující informace:

Více fotografií i videa publikujeme současně s vydáním článku na našem Instagram účtu a taktéž na naší Facebook stránce. Sledujte nás, následujte nás. Děkujeme a ahoj zase zítra!

Facebooktwitteryoutubeinstagramby feather
Facebooktwitterby feather
Příspěvek byl publikován v rubrice CHKO Jizerské hory, Liberecký kraj se štítky , , , , , , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.